СОКОЛАЦ- Протестовало више од двије хиљаде дрвопрерађивача и грађана

18. април 2017.

Више од двије хиљаде људи, предвођених дрвопрерађивачима сарајевско-романијске регије, одржало је данас протест у Сокоцу, захтијевајући смјену директора јавног предузећа “Шуме Српске” Ристе Марића.

Дрвопрерађивачи су, на скупу, директно оптужили Марића за рекетирање дрвопрерађивача, али и друге криминалне активности. Оптужбе су изнесене и на рачун других руководилаца у “Шумама Српске”, али и политичког врха РС.

Дрвопрерађивачи су затражили да се приликом расподјеле дрвних сортимената прије свега уговоре потребне количине сировине привредним субјектима са простора сарајевско-романијске и горње-дринске регије, као и да приликом коначног дефинисања количина нема закључивања појединачних уговора без сагласности Удружења дрвопрерађивача.

протести дрвопрерађивача соколац

Затражили су и да се одмах раскину сви уговори о испоруци дрвних сортимената са предузећима која се баве препродајом и извозом дрвних сортимената, истичући да је то противзаконито.Дрвопрерађиввачи су дали рок од три дана да се испуне њихови захтјеви, упозоривши да ће у противном “предузети одлучне и радикалне мјере, превиђене законом”.

“Протест је био миран, али нећемо дозволити бахатост“, поручили су дрвопрерађивачи, које је подржало и доста становника Сокоца.

Дрвопрерађивачи су свој данашњи бунт окончали протестном вожњом кроз Соколац.

Соколац је био потпуно блокиран, а полицијске патроле биле су распоредјене на више пунктова у том мјесту.

Протест је протекао без иједног инцидента. Повод за протест било је именовање Рајка Булајића на чело ШГ „Романија“, који има 11 кривичних пријава.

У међувремену, директор “Шума Републике Српске” Ристо Марић изјавио је да ће за директора Шумског газдинства “Романија” Соколац бити именован Јован Голијан.
“Голијан ће бити именован, јер је кандидатуру на ову функцију повукао Рајко Булајић. Голијан је дипломирани инжењер шумарства”, рекао је Марић.

Он очекује да ће дрвопрерађивачи тражити његову оставку због извоза трупаца.