ПАЛЕ- Почела нова туристичка сезона у пећини Орловача

19. април 2017.

Споменик природе „Пећина Орловача“ у Сумбуловцу код Пала, са пола километра уређеног пећинског канала и богатим природним накитом, отворена је за посјете у овој туристичкој сезони.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Бранка Спасојевић изјавила је да је у сарадњи са Културним центром Пале урађена нова расвјета у пећини, па ће у наредних 15 до 20 дана комплетна пећина бити освијетљена лед-расвјетом.

„То гарантује безбједност дјеце и осталих посјетилаца“, додала је Спасојевићева и истакла да је прошла сезона била јако добра, а да се надају да ће ова бити још боља.

Спасојевићева је истакла да ће Туристичка организација у сарадњи са Културним центром радити и на изради заштићеног сувенира пећине.

orlovaca

Стручни сарадник за културно-историјска и природна добра општине Пале Младен Самарџић рекао је да се прошле године кренуло са пројектом који обухвата сарадњу са основним школама и да је на основу тога повећан број посјетилаца.

Према његовим ријечима, осим дјеце која су радила овдје и била обучавана као млади водичи, у Орловачу долазе и дјеца из читаве Републике Српске, а у наредним данима најављен је и долазак дјеце из Федерације БиХ.

„Сарадњом са школама почео се развијати и школски туризам“, рекао је Самарџићи и истакао да треба проширити туристичку понуду једним угоститељским објектом како би туристи имали гдје боравити и одмарати.

Пећина Орловача удаљена је од Пала 10, а од Сарајева 15 километара.

Пећина је откривена 1975. године и са својим сталагмитима, сталактитима и халактитима, ријетким украсима обликованим хемијским и механичким дјеловањем воде, спада у најљепше пећине у БиХ.

Орловача је спелеолошки објекат у коме је прије 16.000 година живио пећински медвјед, далеки предак мрког медвједа. Кости пећинског медвједа пронађене су 400 метара од улаза у пећину.

Пећина је и станиште најугроженије групе сисара у Европи – слијепог миша. Уљепшана је низовима драперија различитих форми. Потпуни пејзаж обогаћују саливи попут окамењених водопада, дајући пећини амбијентални дизајн.

Бигрене каде различитих величина испуњене водом дају комплетан инвентар пећинског накита.

Укупна дужина пећинских канала износи више од два и по километра, док је за туристе уређено 565 метара са бетонским стазама и расвјетом.

Посјете овом ријетком примјеру природне љепоте са водичем планиране су од уторка до суботе у терминима од 9.00, 12.00 и 15.00 часова, а цијена улазница износи од двије до четири КМ.