ПАЛЕ- „Филмотека“ у знаку канских побједника

19. мај 2017.

Мајска „Филмотека“, коју Кинотека Републике Српске организује наредне седмице, биће у знаку канских побједника, а љубитељи филмске умјетности имаће прилику да погледају филмове „Лете ждралови“ Михаила Калатозова, „Виридијана“ Луиса Буњуела и „Меш“ Роберта Алтмана, добитнике „Златне палме“ шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека.
Програм почиње у уторак, 23. маја, пројекцијом руског филма совјетске продукције „Лете ждралови“, који је „Златном палмом“ награђен 1958. године, саопштено је из Кинотеке.

Пале - "Филмотека"

Ријеч је о једном од најрепрезентативнијих филмова поетског реализма у совјетској кинематографији крајем педесетих година прошлог вијека, филму у којем је први пут приказано наличје рата, и то кроз корупцију, црну берзу и избјегавање регрутације.

Сљедеће вечери на програму је шпанско-мексички филм „Виридијана“ из 1961. године, који се сматра за један од најуспјешнијих филмова Буњуела.

Ријеч је о адаптацији романа „Халма“, шпанског књижевника Бенита Перезе Галдоза, филму који снажно критикује Цркву, њене слабости и лицемјерје у црквеним круговима, због чега су шпанске власти најприје цензурисале завршницу филма, а затим и забраниле његово приказивање, конфискујући све копије.

Ипак, Буњуел је успио да једну интегралну копију филма пошаље у Кан, гдје је премијерно приказан и награђен „Златном палмом“.

У четвртак, 25. маја, биће приказана америчка антиратна сатира „Меш“ из 1970. године. Настала је према истоименом роману Ричарда Хукера, а филм прати свакодневни живот неколицине америчких ратних хирурга у покретној војној болници за вријеме Корејског рата /алузија на Вијетнамски рат/, који разним шалама разбијају страх и депресију.

Осим „Златне палме“, филм је освојио и „Оскара“ за најбоље адаптирани сценарио, те још 14 свјетских награда и 20 номинација, а 2000. године уписан је у Амерички филмски регистар као дјело од великог значаја.

Филмски фестивал у Кану један је од најугледнијих свјетских филмских фестивала.

Овогодишњи, јубиларни 70. Фестивал, одржава се од 17. до 28. маја, на коме ће се за „Златну палму“, најпрестижнију награду фестивала, такмичити 19 филмова.

„Филмотека“ ће бити одржана у Арт галерији „Ге-три“ на Палама. Пројекције почињу у 20.00 часова, а улаз је слободан.