Културни центри

  1. КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ПАЛЕ
  2. КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО 
  3. УСТАНОВА ЗА КУЛТУРУ “ПЕРО КОСОРИЋ“ С О К О Л А Ц
  4. КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ТРНОВО  

Оснивач Културног центра Пале је Општина Пале. Зграда Културног центра Пале је направљена 1928. године, у спомен жртвама Првог свјетског рата, а првобитни назив му је био Дом жртава.

Културни центар Пале основан је и регистрован 3.09.1999. год. у згради бившег дома културе у Палама.

Основна дјелатност Културног центра је умјетничко стваралаштво, сценска умјетност и приказивање филмова, али је и стјециште свих других значајних културних дешавања у Палама.
Тренутно се у Културном центру Пале дешавају најзначајнија културна збивања у Сарајевско-романијској регији. У недостатку позоришта овдје се најчешће одржавају позоришне представе прилагођене малој сцени, редовно се приказују најзначајнија филмска свјетска остварења, играју се луткарске и циркуске дјечије представе, сусрећу се културно-умјетничка друштва, одржавају се књижевне вечери и ликовне изложбе.
У објекту КЦ Пале смјештени су и Народна библиотека Пале, СПКД „Просвјета“ Пале, КУД „Младост“ Пале, Филмско предузеће „СРНА-филм“ и „Паљанске новине“.

Тел/факс.: 057/227-132

Улица српских ратника 4, Пале

Е-mail: dom@paleol.net

www.kc-pale.org

  1. КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО

Културни центар Источно Ново Сарајево основала је општина Источно Ново Сарајево 2003. године и задовољава потребе за културом грађана општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Основна дјелатност је позориште, али се бави организацијом и реализацијом и осталих културних и умјетничких садржаја. Тренутно располаже са мултимедијалном салом са 180-200 мјеста, комплетно свјетлосно и тонски опремљеној. Посједује видео и биоскопску опрему. У сопственој галерији организује изложбе ликовних и других радова.

Бави се организовањем културних и других приредби, организовањем концерата, ревија дугометражних и краткометражних филмова, промоција књига и публикација. Организатор је Фестивала малих сцена – монодрама Српске (у децембру 2010. слиједи 15. по реду), Светосавских и Спасовданских културних свечаности, Дана ђачког стваралаштва (у мају ће бити 4. по реду и у ову манифестацију су укључене све основне школе са подручја Града Источно Сарајево), Књижевне колоније (у јуну ће бити 4. по реду) заједно са Подружницом сарајевско-романијско-дринском Удружења књижевника Српске и Матичном библиотеком Источно Сарајево.

У оквиру Културног центра ради професионална позоришна сцена на којој су до сада постављене три професионалне позоришне преставе: ,,Чорба од канаринца“ – добитник прве награде на 11. фестивалу малих сцена – монодрама Српске, одиграна преко 60 пута на сценама у Српској, Србији, Црној Гори и Федерацији БиХ, на редовном мјесечном репертоару Народног позоришта Републике Српске у Бањој Луци већ пуне три године; ,,Петријин венац“ монодрама у извођењу Љиљане Ђурић – побједник 11. фестивала малих сцена монодрама Српске, освојила Сребрног витеза на Свеславенском сабору у Москви 2006. године; монодрама ,,Слушај овамо“ аутора Недељка Зеленовића премјерно изведена на 14. фестивалу малих сцена – монодрама Српске у децембру 2009. године.

Драмски студио је до сада на сцену поставио такође три позоришне представе: ,,Госпођа министарка“ и ,,Пробуди се, Радо“ у режији Љуба Божовића и ,,Оловка пише срцем“ у режији Миодрага Брезе“.

Редовно ради Школа сликања, а повремено Плесни студио и Градски дјечији хор ,,Пахуљице“. Због пиратерије и неисплативости у јуну 2009. године престао са радом биоскоп.

Улица: Стефана Немање бр. 6

Телефон: 057-342-842

kuckuc@teol.net

  1. УСТАНОВА ЗА КУЛТУРУ “ПЕРО КОСОРИЋ“ С О К О Л А Ц

Установа за културу “Перо Косорић“ Соколац је Одлуком СО Соколац основана 26. маја 1994. године издвајањем из оквира Народне библиотеке Соколац. Пошто Соколац никада није имао дом културе, програмски задаци Установе релизују се у   импровизованом простору објекта кино-сале,  као објекта изграђеног 1948. године. У поменути простор деценијама се нису улагала значајнија финансијска средства, а инвестирање у њега углавном се сводило у улагање минималних средстава у мање поправке и повремену и парцијалну адаптацију његових најугроженијих  дијелова. Један дио крова (који се налази изнад пословно-канцеларијског и дијела у коме се одвијају секцијске радионице) реконструисан је 2001. године уз помоћ  МО “ЦРС“, док је дио крова, који покрива биоскопску салу у стању крајње запуштености и још увијек прекривен цријепним покровом из времена 1948. године.

Посљедица небриге и одсуства средстава за одржавање објекта  је чињеница да је објекат 2006. године био потпуно ван функције јер је због крајње руинираности и урушавања улазних потпорних стубова представљао опасност по безбједност било какво јавно окупљање грађана и посјетилаца програма.

Захваљујући СО Соколац крајем 2006. године је извршена реконструкција улазног дијела објекта (санација потпорних зидова, поправка и устакљивање балкона који су они носили).

У кино дворани је из средстава пројекта аплицираног код Министарства просвјете и културе у Влади РС извшено увођење гријања на чврсто гориво, с тим што је остао још увијек неријешен проблем нужности постојања оставе за огрев.

Структура запослених:

  • Директор –Јелена Дундић,
  • Организатор културно-умјетничке дјелатности,
  • Референт културе.

Улица цара Лазара

Телефон: 057-448-407

romkult@paleol.net

  1. КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ТРНОВО  

Центар за културу „Трново“ из Трнова основан је 26.06.2003. године, од стране СО Трново (Оснивача). Основана је као установа за културу са јавним овлашћењима за обављање послова уређених законом и другим прописима. Дјелатност под којима се оснива су:

  • Образовање одраслих и остало образовање (на другом мјесту напоменуто),
  • Приказивање филмова,
  • Умјетничко и књижевно стваралаштво и сценска умјетност,
  • Дјелатност библотека

Центар за културу је првобитно располагао са 378. 66 м2 пословног простора, међутим када је основана Народна библотека „Трново“ дат јој је на коришћење један дио простора, тако да данс Центар располаже са кино-салом површине 184. 15 м2 капаитета 166 сједећих мјеста, затим кино позорницом 45,50 м2.

Центар има јако добру сарадњу са културним установама са подручја како наше тако и шире регије. Широк спектар сарадње са позориштима, драмским секцијама, културно-умјетничким друштвима, пјевачким групама, гусларским удружењима, слободним умјетницима и др.

Центар за културу се искључиво финансира из буџета општине Трново и буџета града Источно Сарајево.

Улица Трновског батаљона бр. 116

Телефон: 057-610-352

centarzakulturu@spinter.net