ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Промоција књиге „Рука анђела, сликарски свијет Надие Фазлић“

13. јул 2017.

У Културном центру Источно Ново Сарајево за сутра је заказана промоција књиге „Рука анђела, сликарски свијет Надие Фазлић“, о познатој сликарки која је родом из Мостара, а живи и ради у Сиднеју.
Аутор овог дјела Душан Зуровац, књижевник из Источног Сарајева, рекао је Срни да је Надиа Фазлић велики човјек, хуманиста и умјетник.

Он је нагласио да је Фазлићева, заједно са њим, у отаџбинском рату помагала и српским рањеницима у Невесињу, а подржала је и хуманитарне акције за познату кантауторку Јадранку Стојаковић.

I-sarajevo-sala

„Сви ми, нажалост, заборављамо `наше људе`, оне који су отишли и одлазили, а никада нису отишли. Један од тих људи је жена, знаменити сликар Надиа Фазлић. Она не припада никоме и припада свима, односно припада посебном свијету, свијету умјетности, хуманизма, цивилизације…

Такви људи имају димензију која надалеко премашује оквире локалног, егоистичног. Многи `наши људи` су заборављени, попут Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића, па смо потом доживјели да Теслу, сина православног свештеника из Смиљана својатају и Чеси, и Хрвати и Бугари“, истиче Зуровац.

Он је навео да се ова сликарка бави разним темама и мотивима, али најчешће су то сјећања из Херцеговине, али и социјалне теме, пејзажи, портрети…

Према његовим ријечима, Фазлићева користи посебну сликарску технику, комбинацију коже и гипса на платну, што за резултат има рељефну форму која буквално стреми ка посматрачу његовог дјела.

„Захваљујући гаранцијама српске породице Зубац, Фазлићева је након што јој је у Мостару убијен супруг, успјела да сина и кћерку преко Швајцарске одведе у Аустралију“, додао је Зуровац.

Он је најавио да ће на промоцији, осим њега, говорити и професор ликовне умјетности у Београду Василије Поповић, књижевник Јасмина Јанковић и публициста Недељко Жугић, уз музичку пратњу Предрага Лопатића.

Почетак промоције заказан је за сутра у 20.00 часова у сали Културног центра у Источном Новом Сарајеву