ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Одржан једночасовни штрајк упозорења радника Комуналног предузећа „Рад“

15. мај 2017.

Радници Комуналног предузећа „Рад“ из Источног Новог Сарајева одржали су данас једночасовни штрајк упозорења, захтијевајући да им се исплате заостале плате, накнаде за топли оброк и регрес.

Предсједник Синдикалне организације предузећа и Штрајкачког одбора Мирко Марван рекао је да траже хитну исплату плата за фебруар у пуном износу, односно по важећим коефицијентима усклађеним уговорима о раду, укључујући накнаду за топли оброк и превоз, а потом и плате за март и април.

Марван наглашава да траже и исплату регреса за 2014, 2015. и 2016. годину.

rad-i-komil_velika-696x372

Према његовим ријечима, због тешке ситуације у предузећу приморани су да своје плате траже на овај начин.

„Тражимо да управа предузећа у року од седам дана од данашњег штрајка упозорења контактира Скупштину акционара како би се нашло рјешење за тренутну ситуацију“, истакао је он и додао да управа предузећа најкасније у року од седам дана треба да им предочи смјернице за израду плана изласка из кризе.

Марван наглашава да је најава штрајка и данашње окупљање радника већ дало одређене резултате и надају се да ће у наредних седам дана управа предузећа наћи рјешење и да неће бити приморани да ступе у генерални штрајк.

„Уколико не буду испоштовани наши услови, бићемо присиљени да своја права тражимо потпуном обуставом рада“, рекао је он и додао да ће и у том случају један дио капацитета да ради јер не желе да угрозе здравље грађана, посебно дјеце.

Марван је нагласио да Комунално предузеће „Рад“ има 61 запосленог радника и да им је директор Страхиња Трифковић рекао да је потребно урадити систематизацију и збрињавање евентуалног вишка радника.

Марван каже да су од оснивања Комуналног предузећа „Комил“ Источна Илиџа у предузећу „Рад“ запослена још четири лица јер се није на вријеме размишљало да ће то довести до овакве ситуације.

Дугогодишњи радник Комуналног предузећа „Рад“ Драган Стевановић истакао је да су доведени на ивицу егзистенције, јер већ три мјесеца немају никаквих примања.

Стевановић каже да је породичан човјек, супруга му не ради, има двоје дјеце и живе од његове плате.

Владимир Самарџић наглашава да у Комуналном предузећу „Рад“ ради пет година и да је борац прве категорије, те да су сада и његова породица и породице његових колега доведене у тешку ситуацију.