ИСТОЧНА ИЛИЏА- Филмом о Радовану Караџићу почело обиљежавање Дана одбране Илиџе

12. мај 2017.

Поводом обиљежавања Дана одбране Илиџе синоћ је у Културном центру Источно Ново Сарајево приказан документарно-играни филм режисера Драгана Елчића “Радован – Повик иза зидова тамнице“ који представља причу о првом предсједнику Републике Српске др Радовану Караџићу, али и о српском народу и неправдама које су му нанесене.

Директор филма Слободан Стојановић рекао је да је филм рађен тако да се прикае истина која ће неке да заболи, некима неће бити пријатна, али да је то истина која је за српски народ веома битна.

“Након ових пројекција, многи ће пожељети да филм поново виде јер прво гледање не може да обезбиједи да се види све оно што филм нуди. Драган Елчић је сигурно најбољи редитељ на овим просторима, његова дјела су већ антологијска, а многи његови филмови освојили су свјетске награде“, рекао је Стојановић.

radovan_povik_iza_tamnice

Стојановић додаје да Елчић кроз сложену материју, вишеслојну по значају, веома компликовану у сценаријском погледу, али надасве политички осјетљиву, успио је да прикаже нешто, а да то није пропаганда него чињеница.

Предсједник Борачке организације Источна Илиџа Горан Шеховац каже да је обиљежавање Дана одбране Илиџе почело низом спортских и културних манифестација, на којима је учествовало преко 1.000 ученика. Такође, Шеховац је рекао да је одржан округли сто о теми “Унутрашња агресија муслиманских паравојних формација“, као и историјски час за ученике.

У недјељу, 14. маја у цркви Светог Саве у Блажују биће служен парастос погинулим и умрлим борцима, а након тога ће бити положено цвијеће на споменик са уклесаним именима 48 бораца Оклопног батаљона Прве сарајевске бригаде који се налази на Централном тргу у насељу Добриња ИВ.

У вечерњим часовима, у Културном центру Источно Ново Сарајево биће одржана свечана академија на којој ће се окупљени подсјетити ратног пута Илиџанске бригаде и припадника МУП Републике Српске.

У нападу 22. априла 1992. године погинуло је 13 становника Илиџе, а осам је отето из транспортера на аеродромској писти, за шта ни до данас нико није одговарао. На подручју општине Илиџа погинула су 1.054 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у стварању Републике Српске.